Буда  сравнявал ума на човека с маймуна и е бил

...
Буда  сравнявал ума на човека с маймуна и е бил
Коментари Харесай

9 начина да преодолеем страданието, на които учи Буда

 Буда  сравнявал мозъка на индивида с маймуна и е бил безусловно прав в това …

Въпреки многото хора, цитиращи разнообразните учения на Буда, в интервали на страдалчество постоянно забравяме самата същина на тези учения. Ако в живота ви е настъпила черна линия, прочетете тази публикация до края. Няма да съжалявате.

Въпреки че при споменаването на будизма, доста от нас незабавно си спомнят дребни фигурки на благополучен духовник с огромен стомах, в реалност Буда е бил доста проведен и удобен човек. Всичките му учения безусловно са пропити с отлични препоръки по отношение на любовта, загубата и превъзмогването на компликациите.

И въпреки че през днешния ден някои от неговите мъдри думи наподобяват „ остарели “, други към момента не са изгубили своята новост. Напротив, доста от тях в този момент са доста по-уместни от всеки път.

1. Запомнете: Вие и гласът в главата ви не са едно и също нещо.

Едно от най-популярните учения на Буда е, че човек и егото му са изцяло разнообразни неща. Буда твърди, че егото е резултат от „ вътрешния разговор “ и макар че от време на време е неотлъчно от нашия „ Аз “, то изобщо не се отъждествява с нас.

За да доближат по-висока степен на съзнание, учителят е насърчавал своите почитатели да наблюдават този разговор, като в същото време поддържат  изясненост на мозъка и да се откажат от всевъзможни осъждания.

2. Приемете несъвършенството.

Една от четирите благородни истини гласи, че „ животът е страдалчество “. На пръв взор това изказване може да наподобява депресиращо – безнадеждно, само че когато осъзнаете, че страданието е неразделна част от човешкия път ще разберете, че животът не е толкоз сложен, колкото наподобява.

Просто го приемете, дайте му независимост и изживейте всеки миг, който ви е дарен. Нека всичко да е такова, каквото е  и от това ще станете по-щастливи.

3. Живейте осъзнато.

Вместо да се притеснявате за предишното или бъдещето, по-добре е умишлено да насочите вниманието си към сегашното.

Какво се случва сега? Първо следва да разберете това и се фокусирайте по-малко върху утрешния ден. Въпреки че тези думи не принадлежат на самия Буда, те са включени в листата на неговите учения.

4. Спрете да се пробвате да избягате.

Алън Уотс споделя: „ Човек, бягащ от действителността, постоянно ще бъде преследван от нейния боязън. “ Запомнете това.

5. Не забравяйте: Вие не сте самотни, тъй като всички хора са свързани между тях.

Ако се чувствате самотни, спомнете си думите на Буда, където той споделя, че всичко и всички в близост са взаимосвързани. Всички живи същества към нас, по един или различен метод, са взаимосвързани.

Ако загубим някого, то тази загуба не е безспорна, тъй като този човек е част от галактическото схващане, което няма начало или край.

6. Успокойте мозъка на маймуната (звучи безумно, само че вижте …)

Буда съпоставя мозъка на индивида с маймуна и е безусловно прав в това. Умът ни   непрекъснато е в интензивно положение, не ни дава нито една минута отмора, до момента в който ние самите не го принудим да почива.

Ако смятате, че мозъкът ви е станал хиперактивен, пробвайте да се заемете с медитация на осъзнатост.

7. Ние и по този начин сме идеално приключени създания.

През целия си живот ние търсим смисъл и това, което би могло да запълни вътрешната ни празнина. Обаче въобще не е належащо да я запълваме с нещо, тъй като ние към този момент сме идеални приключени създания.

Следователно нищо на този свят не може да ни добави по никакъв метод.

8. За да преодолеете страха, първо би трябвало да го погледнете право в очите.

Как може да се излекува рана, без да се знае къде се намира тя? Още една много елементарна истина, за която в случай че се замислите, ще разберете цялата дълбочина на нейното значение.

9. Научете се на състрадателно схващане.

Това, че не разбираме освен себе си, само че и другите хора, ни носи доста болежка и страдалчество. Опитайте се да погледнете на нещата от гледната точка на другия човек, който страда.

Покажете съчувствие, не го осъждайте. Използвайте същия метод и към себе си.

Главният урок на Буда: Защо някои хора с години остават небогати?

 

Често хората изцяло подценяват античните мъдрости и не се пробват да ги употребяват в личния си живот. Има обаче моменти, когато те са по-актуални от всеки път в актуалния свят… Винаги…

Цялата публикация

Източник: energetika-bg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР